Νομολογία - πολιτικά

(ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 - ÔÅÕ×ÏÓ 34) Αριθμός απόφασης: 1401/2005 Τμήμα: ΑΠ, Τμήμα Α΄ Πολιτικό Πρόεδρος: A. Κρητικός Εισηγητής: Ευ. Σταυρουλάκης
Αμετάκλητη ακύρωση αναγκαστικής εκτέλεσης. Δικαίωμα αποζημίωσης εκείνου κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση για ζημίες που επήλθαν από την εκτέλεση. Προϋποθέσεις για την άσκηση της σχετικής αξίωσης. Δικαίωμα αποζημίωσης έχει και ο υπερθεματιστής. Προϋποθέσεις.
Άρθρα: 914, 919, 298 ΑΚ, 992 ΚΠολΔ και 534 ΕμπΝ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τη διάταξη του άρθρου 940 παρ. 3 του ΚΠολΔ, που ορίζει ότι «αν ακυρωθεί αμετάκλητα η αναγκαστική εκτέλεση, εκείνος κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση έχει δικαίωμα να ζητήσει από εκείνον που την επέσπευσε αποζημίωση για τις ζημίες που επήλθαν από την εκτέλεση, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 914 ή 919 του Αστικού Κώδικα», δεν αποκλείεται αποζημίωση υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 914 ή 919 του ΑΚ να αξιώσει και ο υπερθεματιστής που απέκτησε στον πλειστηριασμό ακίνητο, ο οποίος μεταγενέστερα ακυρώθηκε αμετάκλητα για ελάττωμα που αφορά τη διαδικασία ενεργείας του όπως είναι η μη νομότυπη επίδοση από τον επισπεύδοντα του, προγράμματος πλειστηριασμού στον οφειλέτη (ΚΠολΔ 992). Ειδικότερα, τούτο ισχύει στην περίπτωση που επιδόθηκε μεν στον οφειλέτη, ο οποίος όμως κατά τον χρόνο της επιδόσεως είχε κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως, αντί να επιδοθεί, όπως κατά νόμο έπρεπε, στον σύνδικο της πτωχεύσεως. Η υπαιτιότητα (αμέλεια) που καταλογίζεται στον επισπεύδοντα τον πλειστηριασμό δυνατό να συνίσταται στο ότι αυτός καίτοι ως Τράπεζα διαθέτει οργανωμένη νομική υπηρεσία, εν τούτοις παραλείπει να διαπιστώσει την κήρυξη του οφειλέτη σε κατάσταση πτωχεύσεως και την για τον λόγο αυτόν ανάγκη επιδόσεως, λόγω των συνεπειών που επάγεται η πτώχευση κατά το άρθρο 534 ΕμπΝ, στον σύνδικο της πτωχεύσεως. Η ζημία του υπερθεματιστή στην περίπτωση αμετάκλητης ακυρώσεως του πλειστηριασμού δυνατό να συνίσταται όχι μόνο στην αξία του καταβληθέντος πλειστηριάσματος, αλλά και στην τυχόν αυξημένη αξία που θα είχε το αποκτηθέν από τον υπερθεματιστή ακίνητο, αν δεν ακυρούτο ο πλειστηριασμός. Τη διαφορά αυτή αξίας - αποτελούσα ζημία - δικαιούται ν’ αξιώσει ο υπερθεματιστής με αγωγή αποζημιώσεως κατά του επισπεύσαντος άκυρο πλειστηριασμό. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 914 και 298 ΑΚ προκύπτει ότι κρίσιμος χρόνος για τον καθορισμό της ζημίας του ενάγοντος υπερθεματιστή είναι ο χρόνος εκδόσεως της αποφάσεως επί της αποζημιωτικής αγωγής, νοουμένου ως τοιούτου κρίσιμου χρόνου, κατά τους δικονομικούς κανόνες, εκείνου της πρώτης ενώπιον του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου συζητήσεως της αγωγής, επί της οποίας εκδόθηκε η οριστική απόφαση.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved