Νομολογία - πολιτικά

(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006 - ÔÅÕ×ÏÓ 39) Αριθμός απόφασης: 1581/2006 Τμήμα: Γ΄ Πολιτικό Τμήμα Πρόεδρος: Α. Κασιώλας (Προεδρεύων Αρεοπαγίτης) Εισηγητής: Γ. Καπερώνης
Διόρθωση αποφάσεως. Περιπτώσεις. Μεταβολή στο διατακτικό της απόφασης. Πότε επιτρέπεται. Διεκδικητική αγωγή ακινήτου. Είναι ορισμένη όταν περιγράφονται πλήρως τα όρια του διεκδικούμενου ακινήτου.
315 και 216 ΚΠολΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κατά τη διάταξη του άρθρου 315 ΚΠολΔ, αν από παραδρομή κατά τη σύνταξη της αποφάσεως περιέχονται λάθη γραφικά ή λογιστικά ή το διατακτικό της διατυπώθηκε κατά τρόπο ελλιπή ή ανακριβώς, το δικαστήριο που την έχει εκδώσει μπορεί, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος ή και αυτεπαγγέλτως, να τη διορθώσει με νέα απόφασή του. Από τη διάταξη αυτή, η οποία ως εξαιρετική υπηρετεί, στο πλαίσιο της επιταγής για ασφάλεια του δικαίου, τον κύριο σκοπό της δίκης που είναι η δικαιοσύνη, συνάγεται ότι μπορεί να γίνει διόρθωση των σφαλμάτων της αποφάσεως, που οφείλονται σε ασυμφωνία αυτών που ήθελε το δικαστήριο και αυτών που έχουν διατυπωθεί στην απόφαση, έστω και αν από τη διόρθωση της ανακρίβειας της διατυπώσεως επέρχεται μεταβολή στο διατακτικό, αφού η μεταβολή αυτή, η οποία δεν ανατρέπει αλλά ορθώς διατυπώνει την αληθή δικαιοδοτική βούληση -κάτι που επιτρέπει ο νόμος- δεν αποτελεί παραβίαση του δεδικασμένου. Η παραδρομή, στην οποία οφείλονται τα λάθη, αρκεί να προκύπτει από την όλη διάρθρωση της αποφάσεως και των συμβάντων κατά τη σύνταξη αυτής. Η ανωτέρω δε παραδρομή μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία, όπως και σε αμέλεια του δικαστηρίου ή του διαδίκου. Εξάλλου, όταν πρόκειται γενικώς για διεκδίκηση ακινήτου και δεν υπάρχει σύμπτωση ή υπάρχει διαφορά στο εμβαδόν ή τις πλευρικές διαστάσεις του, υπερισχύει πάντοτε, και καθιστά ορισμένη τη σχετική αγωγή, η πλήρης περιγραφή των ορίων του διεκδικούμενου ακινήτου, που προσδιορίζουν πλήρως την ταυτότητα του επιδίκου.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved