Νομολογία - ποινικά

(ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 - ÔÅÕ×ÏÓ 31) Αριθμός απόφασης: 924/2005 Τμήμα: Στ΄ (Ποιν.) ΑΠ Πρόεδρος: - Εισηγητής: Γ. Σαραντινόπουλος
Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
Άρθρα 1, 9 παρ. 3, 2, 5, 10 παρ. 1, στοιχ. α΄ και β΄, 10 παρ. 2, 23, 37 και 22 παρ. 1 του ν. 3251/2004
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κατά το άρθρο 22 παρ. 1 του ν. 3251/2004 για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης κλπ., σε περίπτωση μη συγκατάθεσης του εκζητουμένου, επιτρέπεται η άσκηση έφεσης στον Άρειο Πάγο από τον εκζητούμενο ή τον Εισαγγελέα κατά της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών εντός είκοσι τεσσάρων ωρών από τη δημοσίευση της απόφασης. Για την έφεση συντάσσεται έκθεση από τον Γραμματέα Εφετών, στην οποία πρέπει να διατυπώνονται και οι λόγοι για τους οποίους ασκείται.
Κατά το άρθρο 1 του πιο πάνω νόμου, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης είναι απόφαση ή διάταξη δικαστικής αρχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδίδεται με σκοπό τη σύλληψη και την προσαγωγή προσώπου, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον το πρόσωπο αυτό ζητείται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους έκδοσης του εντάλματος στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, προκειμένου: α) να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρόσωπο στο οποίο έχει ήδη αποδοθεί η αξιόποινη πράξη και β) να εκτελεστεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία είναι στερητικά της ελευθερίας.
Κατά το άρθρο 9 παρ. 3, όταν ο εκζητούμενος δεν συγκατατίθεται να προσαχθεί στο κράτος έκδοσης του εντάλματος, το Συμβούλιο Εφετών, στην περιφέρεια του οποίου διαμένει ή συλλαμβάνεται ο εκζητούμενος, είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση της απόφασης εκτέλεσης του εντάλματος.
Στο άρθρο 2 ορίζεται το περιεχόμενο και ο τύπος του Ευρ. Εντ. Σύλ. Κατά το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, το ένταλμα αυτό εκδίδεται για πράξεις οι οποίες τιμωρούνται κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα μηνών ή, σε περίπτωση που έχει ήδη επιβληθεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία στερούν την ελευθερία για απαγγελθείσες καταδίκες διαρκείας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 στοιχ. α΄, επιτρέπεται η εκτέλεση του ενλόγω εντάλματος, αν η αξιόποινη πράξη για την οποία έχει εκδοθεί τούτο συνιστά έγκλημα και κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, ανεξαρτήτως νομικού χαρακτηρισμού, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Επίσης το ένταλμα εκτελείται (κατά το στοιχ. β΄ της παρ. 1 του άρ. 10) εφόσον τα δικαστήρια του κράτους έκδοσης του εντάλματος καταδίκασαν τον εκζητούμενο σε ποινή ή μέτρο ασφαλείας στερητικά της ελευθερίας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για αξιόποινη πράξη, την οποία και οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι χαρακτηρίζουν ως πλημμέλημα ή ως κακούργημα, ενώ η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης επιτρέπεται χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου στις αναφερόμενες στην παρ. 2 του άρ. 10 αξιόποινες πράξεις, εφόσον κατά το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος τιμωρούνται με στερητική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον τριών ετών. Ειδικότερα μνημονεύεται, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα της απάτης.
Ο νόμος 3251/2004 για το Ευρ. Έντ. Σύλ. εφαρμόζεται για τα εντάλματα που εκδόθηκαν μετά την έναρξη της ισχύος του (μετά την 9/7/2004).
Αιτιάσεις του εφετηρίου για μη νόμιμη σύλληψη και κράτηση των εκκαλούντων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι χωρίς έννομη επιρροή, αφού με αυτές δεν πλήττεται πάντως η ορθότητα της προσβαλλόμενης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών. Επίσης δεν ασκεί καμιά έννομη επιρροή το γεγονός ότι το έγγραφο που βεβαιώνει ότι η ποινική δίωξη των εκζητουμένων βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο προέρχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έκδοσης του Εντάλματος και όχι από Δικαστική Αρχή, αφού τούτο είναι απλώς πληροφοριακό για τις πράξεις που ενεργήθηκαν από αυτήν και όχι δικαιοδοτικό. Εξάλλου, η άσκηση ή μη ποινικής δίωξης δεν αποτελεί προϋπόθεση της έκδοσης του Εντάλματος (άρθρο 1). Οι αποδιδόμενες στους εκκαλούντες αξιόποινες πράξεις της υπεξαίρεσης και απάτης σε βαθμό κακουργήματος είναι αξιόποινες και κατά το ελληνικό ποινικό δίκαιο, ανεξάρτητα από το ότι για την πράξη της απάτης επιτρέπεται η εκτέλεση του Εντάλματος χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου, αφού κατά το δίκαιο του κράτους έκδοσης του Εντάλματος η πράξη τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή, της οποίας το ανώτατο όριο είναι τουλάχιστον τριών ετών.
Δεν απαιτείται να διαταχθεί συμπληρωματική ή ακρόαση των εκζητουμένων κατά το άρθρο 23 παρ. 1 και 2 του ν. 3251/2004, αφού ο σκοπός της ακρόασης έχει εκπληρωθεί με την εμφάνισή τους ενώπιον του πρωτοβαθμίου και του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Η έκδοση των αρχικών (εσωτερικών) ενταλμάτων σύλληψης διακόπτει την παραγραφή κατά τον Ουγγρικό Ποινικό Κώδικα, η οποία αρχίζει εκ νέου από την ημέρα της διακοπής.
Απορρίπτεται η έφεση κατά απόφασης Συμβουλίου Εφετών που αποφάνθηκε υπέρ της εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης κατά Ούγγρων υπηκόων και διατάσσεται η σύλληψη και κράτηση των εκκαλούντων -εκζητουμένων, προς προσαγωγή αυτών στις αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας. Δικαστικά έξοδα δεν επιβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 3251/2004.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved