Νομολογία - διοικητικά

(ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 - ÔÅÕ×ÏÓ 72) Αριθμός απόφασης: ΣτΕ 1186/2011 Τμήμα: Τμ. Δ΄ Πρόεδρος: Προεδρεύων: Αθ. Ράντος, Αντιπρόεδρος Εισηγητής: . Κυριλλόπουλος, Σύμβουλος
Επαναπροκήρυξη διαγωνισμού μετά την κήρυξη του προηγούμενου ως άγονου
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ναι μεν οι κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως οι θεσπιζόμενοι με τη διακήρυξη διαγωνισμού όροι, δεν χρήζουν, ως εκ της φύσεώς τους, αιτιολογίας, η δε Διοίκηση είναι κατ' αρχήν, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες που απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις, ελεύθερη να διαμορφώνει κατά την κρίση της τους όρους της διακηρύξεως του διαγωνισμού, καθορίζοντας τις ειδικώτερες τεχνικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες, διεξάγεται ο διαγωνισμός και τις ανάγκες της υπηρεσίας από ποσοτική και ποιοτική άποψη, ενώ, εξάλλου, οι διαγωνιζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προδιαγράψουν κατά τις επαγγελματικές τους ανάγκες τις ανωτέρω τεχνικές προδιαγραφές. Στην περίπτωση, όμως, που επαναπροκηρύσσεται διαγωνισμός εντός συντόμου χρονικού διαστήματος από της κηρύξεως του προηγουμένου ως αγόνου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιες ανάγκες, αλλά με τη θέσπιση διαφορετικών όρων και τεχνικών προδιαγραφών, πρέπει να προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου οι λόγοι για τους οποίους έλαβε χώρα η διαφοροποίηση αυτή.
Με την υπ' αριθ. …/21.9.2009 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε με την υπ' αριθ. …/24.4.2008 απόφαση αυτού για την εξυπηρέτηση, μεταξύ άλλων, και της δρομολογιακής γραμμής «…» κηρύχθηκε άγονος, ενώ με την υπ' αριθ. …/22.9.2009 διακήρυξη του ίδιου ως άνω Υπουργού προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση της ανωτέρω δρομολογιακής γραμμής για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31.10.2010 για τις συμβάσεις ενός έτους ή μέχρι την 31.10.2021 για τις συμβάσεις δώδεκα (12) ετών. Στο Παράρτημα IV της διακηρύξεως αυτής περιείχετο ο αναφερθείς σε προηγούμενη σκέψη όρος ότι το πλοίο που θα εξυπηρετήσει τη δρομολογιακή αυτή γραμμή πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαθέτει επιφάνεια για φόρτωση εμπορευμάτων μεγαλύτερη ή ίση από 10 τ.μ.. Ο όρος αυτός, μη περιεχόμενος στη διακήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση της ίδιας δρομολογιακής γραμμής, ετέθη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, κατόπιν αφενός μεν σχετικών αιτημάτων των Προέδρων των Κοινοτήτων … (βλ. τα από … έγγραφα αυτών προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στα οποία αναφέρεται ότι το πλοίο που θα επιλεγεί να εκτελεί την ανωτέρω δρομολογιακή γραμμή θα πρέπει να διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους όχι μόνο για ικανό αριθμό επιβατών αλλά και για τις αποσκευές και άλλα φορτία), αφετέρου δε της ταυτοσήμου περιεχομένου υπ' αριθ. …/7.8.2009 αποφάσεως του Κοινοτικού Συμβουλίου … . Με τα δεδομένα αυτά, η θέσπιση της προαναφερθείσης τεχνικής προδιαγραφής, η οποία παρίσταται πρόσφορη για το σκοπό τον οποίο επιδιώκει να εξυπηρετήσει η διακήρυξη του διαγωνισμού, είναι νόμιμη και, συνεπώς, δεν συντρέχει εν προκειμένω παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Κατ' ακολουθία, οι λόγοι ακυρώσεως, με τους οποίους προβάλλεται αφενός μεν ότι η προσθήκη στη διακήρυξη του επίδικου διαγωνισμού της ως άνω τεχνικής προδιαγραφής, ότι δηλαδή το δρομολογηθησόμενο στην προαναφερθείσα γραμμή πλοίο πρέπει να έχει ελάχιστη επιφάνεια φορτώσεως εμπορευμάτων 10 τ.μ., η οποία δεν υπήρχε στην αρχική διακήρυξη, παρίσταται ως μη νόμιμη, διότι ο διαγωνισμός είναι επαναληπτικός και, ως εκ τούτου, οι όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές αυτού έπρεπε να είναι ίδιοι με τους τεθέντες στον κηρυχθέντα ως άγονο αρχικό διαγωνισμό, αφετέρου δε ότι η ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή ετέθη προς το σκοπό του αποκλεισμού της αιτούσας από το διαγωνισμό, είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι. Κατά το μέρος δε που με αυτούς αμφισβητείται η ανέλεγκτη από το Συμβούλιο της Επικρατείας σκοπιμότητα της σχετικής επιλογής της Διοικήσεως, η οποία έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια να διαμορφώνει τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού με τις θεσπιζόμενες από τη διακήρυξη τεχνικές προδιαγραφές, είναι απορριπτέοι ως απαράδεκτοι.
(Απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης)

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved