Νομολογία - πολιτικά

(ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 - ÔÅÕ×ÏÓ 55) Αριθμός απόφασης: 354/2009 Τμήμα: Άρειος Πάγος: Β1 Πολιτικό Τμήμα Πρόεδρος: Η. Γιαννακάκης Εισηγητής: Β. Κριτσωτάκη
Έλεγχος του εμπροθέσμου και νομίμου της επιδόσεως της αίτησης αναίρεσης, όταν δεν εμφανιστεί ο αντίδικος εκείνου που επισπεύδει τη συζήτηση.
Άρθρα: 143, 568 παρ. 4, 576 παρ. 1,2 ΚΠολΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Επειδή από τις διατάξεις των άρθρων 568 παρ. 4 και 576 παρ. 1 και 2 του ΚΠολΔ προκύπτει ότι αν ο αντίδικος εκείνου που επισπεύδει τη συζήτηση της αιτήσεως αναιρέσεως δεν εμφανιστεί κατά τη συζήτηση, ο Άρειος Πάγος εξετάζει αυτεπαγγέλτως αν κλητεύτηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα και αν δεν αποδεικνύεται νόμιμη κλήτευση αυτού κηρύσσει απαράδεκτη τη συζήτηση. Εξάλλου, από τη διάταξη του άρθρου 143 παρ. 1 του ΚΠολΔ, που ορίζει ότι ο δικαστικός πληρεξούσιος που διορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 96 είναι αυτοδικαίως και αντίκλητος για όλες τις επιδόσεις που αναφέρονται στη δίκη στην οποία είναι πληρεξούσιος και ότι στις επιδόσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και επίδοση της οριστικής αποφάσεως, συνάγεται ότι αν η συζήτηση της αιτήσεως αναιρέσεως επισπεύδεται από το αναιρεσείοντα, η επίδοση αυτής με τη σχετική κλήση προς συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στον δικηγόρο που παραστάθηκε ως πληρεξούσιος του αναιρεσιβλήτου κατά τη συζήτηση της υποθέσεως ενώπιον του δικαστηρίου της ουσίας που εξέδωσε την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση. Και τούτο, διότι ο πληρεξούσιος αυτός είναι αντίκλητος μόνο για τις επιδόσεις που αναφέρονται στη δίκη ενώπιον του δικαστηρίου της ουσίας, συμπερι-λαμβανομένης και της επιδόσεως της οριστικής αποφάσεως, ενώ δεν είναι αντίκλητος και για την επίδοση της ασκούμενης κατά της αποφάσεως αυτής αιτήσεως αναιρέσεως.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved