Νομολογία - πολιτικά

(ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 - ÔÅÕ×ÏÓ 56) Αριθμός απόφασης: 237/2009 Τμήμα: Άρειος Πάγος: Α1 Πολιτικό Τμήμα Πρόεδρος: Γ. Καλαμίδας Εισηγητής: Γ. Γεωργέλλης
Σύμβαση έργου. Ανάγκη ουσιώδους υπέρβασης του προϋπολογισμού του έργου, την ακρίβεια του οποίου δεν εγγυήθηκε ο εργολάβος. Υπαναχώρηση του εργοδότη. Αμοιβή που πρέπει να καταβάλει στον εργολάβο. Αξίωση του εργολάβου για επιπλέον δαπάνη ή εργασία. Προϋπόθεση για την προβολή αυτής της αξίωσης. Περιεχόμενο της σχετικής αγωγής του εργολάβου.
Άρθρο: 697 ΑΚ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κατά το άρθρο 697 του ΑΚ, αν ο εργολάβος δεν εγγυήθηκε την ακρίβεια του προϋπολογισμού και προκύπτει ανάγκη να γίνει ουσιώδης υπέρβασή του, ο εργοδότης μπορεί να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση παρέχοντας στον εργολάβο αμοιβή για τις εργασίες που εκτελέστηκαν έως την υπαναχώρηση. Ο εργολάβος οφείλει να ειδοποιήσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση τον εργοδότη ότι εμφανίζεται ανάγκη να γίνει υπέρβαση του προϋπολογισμού, διαφορετικά χάνει κάθε αξίωση για την επιπλέον δαπάνη ή εργασία. Από τις διατάξεις του άρθρου αυτού προκύπτει ότι σε περίπτωση που καταρτίστηκε σύμβαση έργου με βάση προϋπολογισμό, την ακρίβεια του οποίου δεν εγγυήθηκε ο εργολάβος (ενδεικτικό), για να δικαιούται ο τελευταίος να προβάλει αξιώσεις για επιπλέον δαπάνη ή εργασία για ουσιώδη υπέρβασή του, αναγκαία προϋπόθεση είναι να είχε ειδοποιήσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση τον εργοδότη για την εμφανιζόμενη ανάγκη υπέρβασης του προϋπολογισμού. Η ειδοποίηση αυτή, που σκοπό έχει να λάβει γνώση ο εργοδότης για την εμφανιζόμενη ανάγκη υπέρβασης του προϋπολογισμού, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να σταθμίσει τα συμφέροντά του και να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα της υπαναχώρησης που του παρέχεται από την ίδια διάταξη, αποτελεί στοιχείο της αγωγής του εργολάβου για την καταβολή της αμοιβής του για την εργασία που έγινε καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού. Όταν όμως με την αγωγή του εργολάβου ζητείται αμοιβή για εργασίες που έγιναν από αυτόν καθ’ υπέρβαση μεν του προϋπολογισμού αλλά με βάση πρόσθετες συμφωνίες που καταρτίσθηκαν μεταξύ των διαδίκων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, τότε δεν απαιτείται ως στοιχείο της αγωγής να αναφέρεται σ’ αυτή και ότι ο εργολάβος ειδοποίησε τον εργοδότη για την ανάγκη της υπέρβασης και αρκεί η επίκληση της κατάρτισης των πρόσθετων συμφωνιών.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved