Νομολογία - πολιτικά

(ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2007 - ÔÅÕ×ÏÓ 41) Αριθμός απόφασης: 1995/2006 Τμήμα: Άρειος Πάγος: Γ΄ Πολιτικό Τμήμα Πρόεδρος: Β. Νικόπουλος Εισηγητής: Μ. Θεοχαρίδης
Τι πρέπει να περιέχει το δικόγραφο της έφεσης. Πότε κηρύσσεται άκυρο και αυτεπαγγέλτως και επομένως η έφεση απορρίπτεται.
Άρθρα: 520, 522 και 559 αριθ. 8 εδ. β΄ ΚΠολΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κατά το άρθρο 520 του ΚΠολΔ, το δικόγραφο της έφεσης πρέπει να περιέχει τα απαιτούμενα κατά τα άρθρα 118-120 του ίδιου Κώδικα στοιχεία και τους λόγους εφέσεως. Αν δεν υπάρχει λόγος έφεσης σαφής και ορισμένος, το δικόγραφο αυτής κηρύσσεται άκυρο και αυτεπαγγέλτως και επομένως η έφεση απορρίπτεται. Συνίστανται δε οι λόγοι έφεσης σε ορισμένες αιτιάσεις κατά της εκκαλουμένης απόφασης, που αναφέρονται είτε σε παραλείψεις του εκκαλούντος, είτε σε νομικά ή πραγματικά σφάλματα του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου. Στα τελευταία ανάγεται και η εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων, η οποία επαρκώς προσδιορίζεται όταν αναφέρεται στο εφετήριο ότι συνεπεία αυτής το πρωτοβάθμιο δικαστήριο οδηγήθηκε σε εσφαλμένο πόρισμα και διατακτικό, χωρίς να είναι αναγκαία η εξειδίκευση των σχετικών με την εκτίμηση των αποδείξεων σφαλμάτων, αφού το Εφετείο, λόγω του μεταβιβαστικού αποτελέσματος της εφέσεως [άρθρο 522 ΚΠολΔ], είναι υποχρεωμένο να κρίνει την ορθότητα του διατακτικού με βάση την καθολική επανεκτίμηση της ουσίας της υποθέσεως και όχι με βάση τα τυχόν αποδιδόμενα ειδικότερα σφάλματα εκτιμήσεως. Εξάλλου, κατά το άρθρο 559 αριθ. 8 εδ. β΄ ΚΠολΔ ιδρύεται λόγος αναιρέσεως αν το δικαστήριο, παρά το νόμο, δεν έλαβε υπόψη πράγματα που προτάθηκαν και έχουν ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης. Ο λόγος αυτός δεν στοιχειοθετείται, αν το δικαστήριο που δίκασε έλαβε υπόψη τον προταθέντα ισχυρισμό και τον απέρριψε για οποιοδήποτε λόγο, τυπικό ή ουσιαστικό.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved