Νομολογία - ποινικά

(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2004 - ÔÅÕ×ÏÓ 27) Αριθμός απόφασης: 642/2004 Τμήμα: Τμήμα ΣΤ΄ (Ποιν.) ΑΠ Πρόεδρος: - Εισηγητής: Χ. Μπαβέας
Δίκαιη δίκη - Επανάληψη διαδικασίας
Άρθρα 11 ν.2865/2000, 46 παρ. 1 ΕΣΔΑ, 525 παρ. 1 περ. Ε΄ ΚΠΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με το ενδέκατο άρθρο του ν. 2865/2000 προστέθηκε πέμπτη περίπτωση στην παράγραφο 1 του άρθρου 525 ΚΠΔ, που προβλέπει την επανάληψη της διαδικασίας σε όφελος του καταδικασμένου, η οποία περατώθηκε με αμετάκλητη απόφαση, αν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπιστώνεται παραβίαση δικαιώματος που αφορά το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας ή της εφαρμοσθείσας ουσιαστικής διάταξης.



Η επανάληψη αυτή της διαδικασίας τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η διαπιστωθείσα από το Ε.Δ.Δ.Α. παράβαση του δικαιώματος επηρέασε αρνητικά την κρίση του ποινικού δικαστηρίου και επανόρθωση της βλάβης μπορεί να επιτευχθεί με την επανάληψη της διαδικασίας. Δεν υπάρχει η ως άνω προϋπόθεση όταν η παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη αναφέρεται στην υπερβολική διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, αφού δεν προκύπτει ότι η υπέρβαση της λογικής προθεσμίας εκδικάσεως της υποθέσεως (την οποία δεσμευτικά διαπίστωσε το Ε.Δ.Δ.Α.) είχε αρνητική επίδραση στην κρίση των ποινικών δικαστών που καταδίκασαν τον κατηγορούμενο για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, ενώ, επιπλέον, η υπέρβαση της εύλογης προθεσμίας εκδικάσεως είναι ήδη γεγονός τετελεσμένο και δεν μπορεί να αναιρεθεί αναδρομικά. Συνεπώς, η επανόρθωση της τυχόν βλάβης του αιτούντος από την ως άνω υπέρβαση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την επανάληψη της διαδικασίας.



Αντιθέτως, η άρνηση των δικαστικών αρχών να διατάξουν την προσαγωγή των πρωτοτύπων των εγγράφων, τα οποία χρησίμευσαν ως βάση για την καταδίκη του αιτούντος συνεπάγεται βλάβη γι’ αυτόν, που μπορεί να επανορθωθεί με την επανάληψη της διαδικασίας, εφόσον όμως είναι δυνατή η προσαγωγή των εγγράφων και δεν έχουν καταστραφεί, διότι στην περίπτωση αυτή η επανόρθωση της βλάβης του αιτούντος δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επανάληψη της διαδικασίας.



Αναβάλλεται η οριστική απόφαση του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και διατάσσεται συμπληρωματική έρευνα που θα διεξαχθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (πρβλ. άρθρο 527 παρ. 3 εδ. β΄ ΚΠΔ), προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα προσαγωγής των κρίσιμων εγγράφων.

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved