Νομολογία - διοικητικά

(ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 - ÔÅÕ×ÏÓ 56) Αριθμός απόφασης: 1187/2009 Τμήμα: ΣτΕ Ολομέλεια Πρόεδρος: Γ. Παναγιωτόπουλος, Σύμβουλος Εισηγητής: Δ. Μαρινάκης, Σύμβουλος
Κοινωνική Ασφάλιση· απόδοση δαπάνης νοσηλείας ασφαλισμένου σε μη συμβεβλημένο με το ΙΚΑ ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Άρθρα 31 παρ. 1 και 3, 16 α.ν. 1846/1951, 3 παρ. 1 και 3 ΥΑ 33651/Ε 1089/15.6- 3.7.1956, 12 παρ. 13 ν. 3796/1957, 4 π.δ. 350/1976, 31 παρ. 1 π.δ. 234/1980. ΥΑ416/2355/10.8.1974
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικών ασφαλίσεων υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου (πρβλ. ΣτΕ 400/1986 Ολ.), οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαγνώσεως και θεραπείας των σχετικών παθήσεων, τις χειρουργικές επεμβάσεις, εφόσον απαιτούνται, ως και γενικώς τις ανάγκες νοσηλείας των εν λόγω προσώπων. Η υποχρέωση αυτή υπόκειται σε νομοθετικούς περιορισμούς, υπό τον όρο ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν οδηγούν στην ανατροπή του δικαιώματος στην προστασία της υγείας.
Σε περίπτωση που, λόγω επείγουσας ανάγκης, ασθενείς ασφαλισμένοι εισαχθούν αυτοβούλως σε μη συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, για τον λόγο ότι εκ της αναβολής απειλείται κίνδυνος διά τη ζωή ή την υγεία του ασθενή, οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλλουν τα νοσήλια που ορίζονται από τα τιμολόγια νοσηλίων που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει σύμβαση μεταξύ των εν λόγω θεραπευτηρίων και των ασφαλιστικών φορέων. Στην όλως εξαιρετική όμως περίπτωση που οι ασφαλισμένοι ασθενείς εισάγονται μεν σε συμβεβλημένα με τους πιο πάνω φορείς θεραπευτήρια, τα θεραπευτήρια όμως αυτά αδυνατούν να παράσχουν στους ασφαλισμένους ασθενείς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας είτε διότι υστερούν, ως προς τις σύγχρονες μεθόδους διαγνώσεως και θεραπείας, είτε λόγω ανεπαρκείας των αναγκαίων υποδομών για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες νοσηλείας των ανωτέρω προσώπων, είτε, τέλος, λόγω ελλείψεως του απαραίτητου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και, για τους λόγους αυτούς οι ασθενείς καταφύγουν αναγκαίως σε μη συμβεβλημένα με οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως, όπως το ΙΚΑ, θεραπευτήρια προκειμένου να αποφύγουν κίνδυνο της ζωής τους ή της υγείας τους, στην περίπτωση αυτή και για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο νοσηλείας του ασθενούς σε τέτοιο θεραπευτήριο, το ΙΚΑ, όπως και κάθε ασφαλιστικός φορέας, υποχρεούται να αποδώσει στους ενδιαφερόμενους το σύνολο της δαπάνης νοσηλείας τους. Αντίθετη μειοψηφία.
Λόγω της αδυναμίας του ΙΚΑ να παράσχει στην αναιρεσίβλητη νοσηλεία, αυτή αναγκάστηκε να προσφύγει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκες, για τις δυνατότητές της, δαπάνες νοσηλείας, συνεπεία δε τούτου έχει υποστεί ψυχική ταλαιπωρία και άγχος και, ως εκ τούτου, δικαιούται χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης.

(Απορρίπτει την αναίρεση -
Επικυρώνει τη ΔΕφΑθ 569/2003)

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved