Νομολογία - ποινικά

(ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 - ÔÅÕ×ÏÓ 68) Αριθμός απόφασης: Αριθμός Βουλεύματος: 1301/2011 Τμήμα: Άρειος Πάγος: Β΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών-Σε Συμβούλιο Πρόεδρος: Ν. Τρούσας, Προεδρεύων Αρεοπαγίτης Εισηγητής: Στυλιανή Γιαννούκου
Δικαίωμα των διαδίκων να γνωστοποιούν στον Εισαγγελέα ότι επιθυμούν να γνωρίσουν το περιεχόμενο της πρότασής του. Πώς ασκείται αυτό το δικαίωμα. Υποχρεωτική η ειδοποίηση του διαδίκου που άσκησε το δικαίωμα αυτό και έχει ορίσει αντίκλητο. Τι γίνεται όταν δεν έχει ορίσει αντίκλητο. Πώς μπορεί να γίνει αυτή η ειδοποίηση. Τι ισχύει όταν ο διάδικος δεν κατοικεί στην έδρα του δικαστηρίου, για να προσέλθει και να λάβει γνώση της ειδοποίησης μέσα σε 24 ώρες.
Χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει από την ειδοποίηση για να εισαχθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο. Τι επιφέρει η παραβίαση της προθεσμίας αυτής, όταν εκείνος που ζήτησε να λάβει γνώση της πρότασης είναι ο κατηγορούμενος και δεν ειδοποιήθηκε να λάβει γνώση της πρότασης. Αίτημα των διαδίκων ότι επιθυμούν να γνωρίσουν το περιεχόμενο της εισαγγελικής προτάσεως προς το δικαστικό συμβούλιο.

Άρθρα: 308 παρ. 2, 485 παρ. 1, 171 παρ. 1 στοιχ. δ΄, 484 παρ. 1 ΚΠΔ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Κατά το άρθρο 308 παρ. 2 ΚΠοινΔ, οι διάδικοι έχουν το δικαίωμα να γνωστοποιήσουν και προφορικά στον εισαγγελέα και πριν καταρτίσει την πρότασή του, ότι επιθυμούν να γνωρίσουν το περιεχόμενό της. Ο εισαγγελέας οφείλει σ’ αυτή την περίπτωση να ειδοποιήσει τον διάδικο που άσκησε το δικαίωμα αυτό, αν κατοικεί στην έδρα του δικαστηρίου, διαφορετικά τον αντίκλητό του που έχει διορίσει στην έδρα αυτή, για να προσέλθει και λάβει γνώση της πρότασής του, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Η ειδοποίηση αυτή μπορεί να γίνει και προφορικά ή τηλεφωνικά, οπότε αποδεικνύεται με βεβαίωση του αρμοδίου γραμματέα της εισαγγελίας, που επισυνάπτεται στη δικογραφία. Αν ο διάδικος δεν κατοικεί στην έδρα του δικαστηρίου και δεν διόρισε αντίκλητο, δεν ειδοποιείται, χωρίς πάντως να εμποδίζεται από το λόγο αυτό να γνωρίσει την πρότασή του εισαγγελέα και μετά την υποβολή της στο Συμβούλιο. Για το σκοπό αυτό κατατίθεται στο γραμματέα της εισαγγελίας αντίγραφο της πρότασης. Πριν παρέλθει χρονικό διάστημα δέκα ημερών από την ειδοποίηση, η δικογραφία δεν εισάγεται στο Συμβούλιο, αλλά παραμένει στη γραμματεία της εισαγγελίας, εκτός αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Η διάταξη εφαρμόζεται όχι μόνο στη διαδικασία ενώπιον του συμβουλίου πλημμελειοδικών, αλλά αναλόγως και στη διαδικασία ενώπιον του συμβουλίου εφετών και του Αρείου Πάγου (άρθ. 485 παρ. 1 ΚΠοινΔ), η παραβίαση δε αυτής, όταν εκείνος που ζήτησε να λάβει γνώση της πρότασης του εισαγγελέα πριν να υποβληθεί στο Συμβούλιο και δεν ειδοποιήθηκε να λάβει γνώση, είναι ο κατηγορούμενος, επιφέρει απόλυτη ακυρότητα, κατ’ άρθρο 171 παρ. 1 στοιχ. δ΄ του ΚΠοινΔ, και ιδρύει τον αναιρετικό λόγο του άρθρου 484 παρ. 1 στοιχ. α΄ του ΚΠοινΔ. Το αίτημα τω διαδίκων, ότι επιθυμούν να γνωρίσουν το περιεχόμενο της εισαγγελικής προτάσεως προς το δικαστικό συμβούλιο, μπορεί να υποβληθεί και με την έκθεση ασκήσεως ενδίκου μέσου, λόγω του ότι δεν απαιτείται να τηρηθεί, για την άσκηση αυτού, κάποιος τύπος, ενόψει του ότι, στην περίπτωση αυτή, περιέρχεται άμεσα σε γνώση του εισαγγελέα, ο οποίος, πριν καταρτίσει την πρότασή του επί του ασκηθέντος ενδίκου μέσου, λαμβάνει γνώση του περιεχομένου του ενδίκου μέσου και συνεπώς και του εν λόγω αιτήματος που συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό (ΑΠ Συμβ. 640/2003).

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved