Βιβλιοπαρουσιάσεις

Νομικά χρονικά
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Κατ' άρθρο Ερμηνεία

Ν. 4172/2013

Συγγραφέας: Μπάρμπας Νικόλαος

Αγορά - Περισσότερες πληροφορίες

Οι σπουδαιότερες καινοτομίες που εισήγαγε στο ελληνικό φορολογικό σύστημα ο νέος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) συνοψίζονται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
◾Υιοθέτησε για μεν τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων το αναλυτικό σύστημα φορολογίας, σε τέσσερες κατηγορίες, για δε τα εισοδήματα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων το σύστημα του ενιαίου φόρου, σε μια μόνο ενιαία κατηγορία εισοδήματος «από επιχειρηματική δραστηριότητα». Για κάθε κατηγορία προέβλεψε ειδικούς φορολογικούς συντελεστές.
◾Δημιούργησε νέα κατηγορία εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας.
◾Κατάργησε τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος των επιχειρήσεων και τον αντικατέστησε με τον προσδιορισμό αυτού με κάθε διαθέσιμο μέσο και με νέες τεχνικές μεθόδους.
◾Προέβη σε αναδιατύπωση της έννοιας των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
◾Υιοθέτησε τα διεθνή πρότυπα του ΟΟΣΑ, για την καταπολέμηση των πρακτικών φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μεταξύ συνδεδεμένων κυρίως επιχειρήσεων (ρήτρες αντικατάχρησης).
◾Υιοθέτησε τον θεσμό της Αναβαλλόμενης Φορολογικής Απαίτησης για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν τα νομικά πρόσωπα και κυρίως τα πιστωτικά ιδρύματα από την αναδιάταξη (το γνωστό κούρεμα ) του Ελληνικού δημόσιου χρέους.
◾Μετέφερε στην Ελληνική έννομη τάξη διατάξεις κοινοτικών οδηγιών με αντικείμενο την διευκόλυνση από φορολογική άποψη της αναδιάρθρωσης των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων σε διακρατικό ενδοκοινοτικό επίπεδο (συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού κτλ.).
◾Ενέταξε την εισφορά αλληλεγγύης στις διατάξεις του ΚΦΕ και προέβλεψε νέο τρόπο υπολογισμού αυτής με βάση το σύστημα της κλιμακωτής προοδευτικότητας .

Στο εν λόγω έργο που φέρει τον τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος» (Ν.4172/2013) προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα εμπόδια και οι αντιξοότητες για το συγγραφικό έργο των τελευταίων τριών ετών που οφείλονταν στις συνεχείς τροποποιήσεις, αντικαταστάσεις και προσθήκες νέων διατάξεων στον ήδη ψηφισθέντα νέο ΚΦΕ (Ν.4172/2013), καθώς και στην παντελή έλλειψη δικαστηριακής νομολογίας, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια συγκριτική ανάλυση αυτών με τις αντίστοιχες διατάξεις του προηγούμενου Κώδικα (Ν.2238/1994) για τις οποίες υπάρχουν ήδη διαμορφωμένες θέσεις της θεωρίας και της νομολογίας των δικαστηρίων. Άλλωστε, η αναφορά σε ερμηνευτικές προσεγγίσεις των διατάξεων του προηγούμενου Κώδικα θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί για πολλά ακόμη έτη τις ερμηνευτικές ανάγκες των δικαστηρίων και των υπηρεσιών της δημοσιονομικής διοίκησης μέχρις ότου παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει τους προβλεπόμενους από αυτές φόρους .

Επίσης, με δεδομένο ότι ορισμένες διατάξεις του νέου Κώδικα αποτελούν μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη των ρυθμίσεων κοινοτικών οδηγιών, κρίθηκε αναγκαίο για την αυθεντικότερη ερμηνεία αυτών να παρατεθούν οι σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ που έκριναν συναφείς διαφορές.

Νομικά χρονικά
Πολιτική Δικονομία

Θεωρία (υπό το ν. 4335/2015) | Νομολογία (σχολιασμένες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) | Υποδείγματα (δικογράφων και εκθέσεων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης)

Συγγραφέας: Μακρίδου Καλλιόπη, Διαμαντόπουλος Γεώργιος Ν., Απαλαγάκη Χαρούλα

Αγορά - Περισσότερες πληροφορίες

Το βιβλίο απευθύνεται στους νομικούς της θεωρίας και της πράξης, και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση και επίλυση κρίσιμων δικονομικών ζητημάτων.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται κατά τρόπο πλήρη και συνοπτικό η νέα Πολιτική Δικονομία (υπό το ν. 4335/2015) και ειδικότερα η διαγνωστική δίκη στον πρώτο δικαιοδοτικό βαθμό (τακτική και ειδικές διαδικασίες), το δίκαιο αποδείξεως, τα ένδικα μέσα και το δίκαιο της αναγκαστικής εκτελέσεως.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου επελέγησαν οι πλέον κρίσιμες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου των τελευταίων ετών, οι οποίες παρατίθενται με ενδεικτική βιβλιογραφία και την πλέον σύγχρονη νομολογία, ενώ ακολουθεί σχολιασμός και κριτική κάθε απόφασης από τους συγγραφείς.

Το τρίτο μέρος του έργου περιλαμβάνει μια σειρά υποδειγμάτων δικογράφων της διαγνωστικής δίκης στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, όπως επίσης υποδείγματα των πράξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση μέχρι την εξόφληση απαίτησης που κατατάχθηκε σε πίνακα κατάταξης.

Νομικά χρονικά
Η Οδηγία 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης

– Ν. 4413/2016 «Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 148/8.8.2016) – Πίνακες Αντιστοίχισης Άρθρων: Ν. 4413/2016 και Οδηγίας 2014/23/ΕΕ - Οδηγίας 2014/23/ΕΕ και Ν. 4413/2016. Πρόλογος: Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συγγραφέας: Κίτσος Ιωάννης Δ.

Αγορά - Περισσότερες πληροφορίες

Η παρούσα μονογραφία αποτελεί τη μοναδική Μελέτη στην Ελλάδα και από τις πλέον ελάχιστες στην ευρωπαϊκή βιβλιογραφία για το Δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά και υπό κριτική επεξεργασία τη νέα Οδηγία 2014/23/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση των Συμβάσεων Παραχώρησης. Στις Δημόσιες Συμβάσεις, η εισαγωγή των 3 νέων Οδηγιών 2014/23/ΕΕ, 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ πραγματοποίησε θεμελιώδεις νομοθετικές αλλαγές, εγκαινιάζοντας μία νέα ευρωπαϊκή κανονιστική πολιτική στον σπουδαιότατο οικονομικό τομέα αυτόν. Τη βαθύτερη και πιο ρηξικέλευθη παρέμβαση του Ευρωπαίου νομοθέτη αποτελεί, αναμφίβολα, η νέα Οδηγία 2014/23/ΕΕ για τις Συμβάσεις Παραχώρησης. Επαναστατική νομοθετική τομή, η Οδηγία 2014/23/ΕΕ επιχειρεί να «κόψει τον γόρδιο δεσμό» της νομικής ασάφειας που κυριαρχούσε τις τελευταίες δεκαετίες για τα εγχειρήματα παραχώρησης στην ενωσιακή επενδυτική αγορά, με τελικό στόχο να επιταχύνει την ασφαλή προσέλκυση –μέσω προσφυγής στους δημόσιους διαγωνισμούς παραχώρησης– ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα και υπηρεσίες, δηλαδή στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποδομές.

Η μελέτη αναπτύσσεται, ουσιαστικά, σαν μία κατ’ άρθρο ανάλυση, εμπεριστατωμένη παρουσίαση και κριτική ερμηνεία της νέας Οδηγίας 2014/23/ΕΕ, ακολουθώντας πιστά την οργανωτική διαίρεσή της κατά Τίτλους-Κεφάλαια-Τμήματα. Αποτελεί μία ευρωπαϊκή Μελέτη για το νέο Δίκαιο των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενσωματώνοντας εξαντλητική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των τελευταίων δεκαετιών, και πλουσιότατη πολύγλωσση επιστημονική βιβλιογραφία, ελληνική, αγγλική, γερμανική, ιταλική και γαλλική, για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Από την ελληνική νομολογία περιλαμβάνει εκτεταμένη νομολογία των ανωτάτων Δικαστηρίων από πρόσφατες υποθέσεις συμβάσεων παραχώρησης που τέθηκαν ενώπιόν τους.

Με αφορμή την όλως πρόσφατη μεταγραφή στην ελληνική έννομη τάξη της κρίσιμης Οδηγίας περί Παραχωρήσεων μέσω του Ν. 4413/2016, στη μονογραφία τίθεται ως Παράρτημα το κείμενο του νόμου καθώς και αναλυτικοί Πίνακες Αντιστοίχισης Άρθρων μεταξύ του Ν. 4413/2016 και της Οδηγίας 2014/23/ΕΕ καθώς και αντιστρόφως. Αποτελεί απαραίτητο νομικό συνάμα και επιχειρηματικό Σύγγραμμα, σε συνδυασμό με την προγενέστερη Μελέτη του συγγραφέα «ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης» (ή «Δίκαιο των Εναλλακτικών Δημοσίων Συμβάσεων»), για τους ασχολούμενους –δικαστές και διαιτητές, νομικούς συμβούλους, κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρίες, χρηματοδότριες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων και ελεγκτών– με τη δύσκολη προβληματική των ιδιωτικών επενδύσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς παραχώρησης, ιδιαίτερα επίκαιροι σε μνημονιακούς καιρούς για την ελληνική επενδυτική αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο LinkedIn

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved