Ο ΚΠολΔ στην υπηρεσία των Μνημονίων

Αθ. Γ. Γεωργιάδη,
Δικηγόρου παρ’ Αρ. Πάγω, Προέδρου Ε.ΝΟ.Β.Ε.

Ποιός να το πίστευε, αλήθεια; Μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Έλληνας Νομικός, ο Δικαστής, ο Δικηγόρος, ο Ακαδημαϊκός, ότι προϋπόθεση της συνέχισης του δανεισμού της χώρας μας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας; Και όμως! Χωρίς πρόθεση πολιτικολογίας, η νέα λέξη που μπήκε στη ζωή μας ήταν το «προαπαιτούμενο». Ως προαπαιτούμενο χαρακτηρίστηκε και η ψήφιση του νέου ΚΠολΔ, ενός Κώδικα, το σχέδιο του οποίου απέρριψε σύσσωμος ο νομικός κόσμος, Δικαστές, Δικηγόροι, καθώς και η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών, ενώ είχε συσταθεί και λειτουργούσε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Για τον πολύπαθο αυτό Κώδικα έχουν αφιερωθεί, ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την θέσπισή του, ατέλειωτες ώρες μελέτης, επεξεργασίας, συγγραφής και επιστημονικών εκδηλώσεων. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών ακανθωδών ερμηνευτικών ζητημάτων από τη θεωρία και τη νομολογία, κατά τρόπο που να εγγυάται τη σταθερότητα και ως εκ τούτου την ασφάλεια στην εφαρμογή του δικονομικού δικαίου.
Παρά την πλούσια αυτή επεξεργασία του ισχύοντος ακόμη ΚΠολΔ, προέκυψε αιφνίδια η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Κώδικα κατ’ επιταγή των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών, με στόχο την ταχεία (;) απονομή της δικαιοσύνης. Χωρίς να είναι βέβαιο το επιδιωκόμενο αυτό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ψήφιση του νέου ΚΠολΔ θα μας οδηγήσει πίσω στα θρανία προκειμένου να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τις νέες ρυθμίσεις, που εν πολλοίς απέχουν παρασάγκας από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες.
Και αυτό είναι το παράπονό μου: Στην Ε.ΝΟ.Β.Ε. πασχίσαμε σχεδόν 30 χρόνια τώρα να λύσουμε μέσα από τον επιστημονικό διάλογο δεκάδες ερμηνευτικά ζητήματα που δημιουργούνταν από τον ΚΠολΔ και τις τροποποιήσεις του και σήμερα, με μία μονοκονδυλιά, να τα ξεχάσουμε όλα αυτά με την απλή συλλογιστική των θεσμών του «take it or leave it». Και τελικά, να, που σήμερα η Πολιτική Δικονομία, προς έκπληξη των κατά καιρούς επικριτών των διαφόρων τροποποιήσεών της, έσωσε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία! Και γεννάται, περαιτέρω, το ερώτημα, αν θα συμβάλλουν, άραγε, στην οικονομική σωτηρία της χώρας και οι Κώδικες Ποινικής και Διοικητικής Δικονομίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τα πράγματα αλλάζουν ταχύτατα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Τούτο, και σε συνδυασμό με την ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή τα μεσάνυχτα της 22.07.2015, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, περί απόπειρας νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το εάν τελικώς θα εφαρμοσθεί ή όχι ο νέος ΚΠολΔ, μου δημιουργεί την ελπίδα ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων, προκειμένου η εφαρμογή του να μην πλήξει βάναυσα τη δικονομική καθημερινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, βέβαιο είναι ότι τους νομικούς περιμένει πολλή, μα πάρα πολλή και δύσκολη δουλειά. Στόχος είναι να αποφύγουμε την εμπλοκή μας σε ατέρμονες συζητήσεις και γνωσιμαχίες, ώστε να ενσκήψουμε με ιδιαίτερο ζήλο και επιμέλεια προκειμένου να επιλύσουμε την πληθώρα πρωτόγνωρων προβλημάτων, που θα προκαλέσει η εφαρμογή των νέων διατάξεων. Σύντομες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, τις οποίες η σοφία των Ελλήνων δικονομολόγων, ακαδημαϊκών, δικαστών και δικηγόρων μπορεί να διασφαλίσει, θα επιτρέψουν την απορρόφηση των σοβαρών κραδασμών που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ.
Μακάρι να σταθούμε τυχεροί!

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved