Ιωάννης Μανωλεδάκης

(1937-2011)

Συνιδρυτής του περιοδικού «Νομικά Χρονικά» και ακαταπόνητος συνεργάτης
Ο Γιάννης Μανωλεδάκης συνυπέγραψε την ιδρυτική πράξη της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, γιατί, όπως έγραψε αργότερα, κατά την επέτειο των 15 χρόνων από την ίδρυσή της: «Οι θεωρητικοί και δάσκαλοι του δικαίου έχουν απόλυτη ανάγκη από την επαφή τους με νομικούς που εφαρμόζουν το δίκαιο στην πράξη, έτσι ώστε ούτε οι ερμηνείες τους να είναι ανεδαφικές, ούτε η διδασκαλία τους άγονη και άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Αλλά και οι λειτουργοί της πράξης έχουν απόλυτη ανάγκη από την επαφή με τη θεωρία, διαρκώς και σε μία “διά βίου εκπαίδευση”, αφού ο δικαστικός και δικηγορικός λόγος είναι λόγος επιστημονικός και “νομιμοποιείται” μόνον όταν έχει επιστημονική θεμελίωση».
Ο Γιάννης Μανωλεδάκης ήταν αντίθετος προς το δόγμα «άλλο θεωρία, άλλο πράξη» και υποστήριζε τον διάλογο μεταξύ των λειτουργών της πράξης -δικαστών και δικηγόρων-, ο οποίος πίστευε ότι συμβάλλει στην αμοιβαία συνεργασία και κατανόηση, για την επίτευξη του ποθητού στόχου, που είναι η βελτίωση της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, τόσο ως τύπου, όσο και στην ουσία της.
Συνεπής προς αυτές τις αντιλήψεις του, ο Γιάννης Μανωλεδάκης συμμετείχε ενεργά ως Εισηγητής και ως Συντονιστής σε πολλές δημόσιες επιστημονικές εκδηλώσεις και συζητήσεις της Εταιρείας. Ως Πρόεδρος της Εταιρείας επί μία δωδεκαετία, συνέβαλε, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ώστε η Εταιρεία να προσφέρει μία δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας και ανάπτυξης πνευματικής αλληλεγγύης μεταξύ των νομικών της Βορείου Ελλάδος, με το τεράστιο δε επιστημονικό και ηθικό του κύρος κατέστησε την Εταιρεία έναν επιστημονικό φάρο Πανελλήνιας ακτινοβολίας.

Μέρος της νεκρολογίας που εκφωνήθηκε από τον Ιάσονα Π. Δούμπη, Διευθυντή Ύλης του περιοδικού “Νομικά Χρονικά”.
Ακολουθήστε μας στο Twitter Ακολουθήστε μας στο Facebook Ακολουθήστε μας στο LinkedIn

Copyright© 2006-2014 - Νομικά χρονικά - All Rights Reserved